fbpx

Vlechtbrood met Speculaas

Vier Pasen met een zelfgemaakt vlechtbrood! Doordat je Speculaas gebruikt in de vulling, geeft het een heerlijke bite, maar vooral een mooi eindresultaat!

    Benodigdheden

  • 320 + 50 gram tarwebloem
  • 165 ml plantaardige melk
  • 112 gram (plantaardige) boter op kamertemperatuur
  • 25 gram kristalsuiker
  • een zakje gist
  • een snuf zout
  • vulling | 75 gram (plantaardige) boter, gesmolten en afgekoeld
  • vulling | 95 gram bastersuiker
  • vulling | 2-3 eetlepels speculaaspasta
  • vulling | 1 theelepel vanille-extract
  • 30 gram speculaaskruimels
  1. Verwarm je melk tot het lauwwarm is (zorg dat het niet te heet is, anders doodt het de gist).
  2. Schenk het over in een beslag kom. Voeg hier de 25 gram kristalsuiker en de gist aan toe. Meng kort door en laat het nu staan, de gist zal beginnen te bubbelen.
  3. Meng je tarwebloem en zout samen, voeg hier nu je melkmengsel aan toe en de boter. Kneed het met je handen tot een fijn deeg (of gebruik de deeghaken van een mixer).
  4. Als je het 3-5 minuten hebt gekneed, laat het dan voor minimaal twee uur rusten op een warme plek. Het deeg zal (als het goed is) rijzen tot tweemaal zo groot.
  5. In de tussentijd kun je de vulling maken door alle ingrediënten samen te mixen in een kom.
  6. Als je deeg na twee uur is gerezen, kun je je aanrecht bestuiven met wat bloem om je deeg uit te rollen. Rol hem uit tot ongeveer 30 x 45cm en maak je deeg een halve centimeter dik.
  7. Smeer nu je vulling royaal op je uitgerolde deeg. Strooi nu je speculaaskruimels hierboven op.
  8. Rol je deeg in de lengte op.
  9. Snijd ook in de lengte je rol doormidden. Nu kun je voorzichtig je brood gaan vlechten.
  10. Draai de twee stukken, in de lengte gesneden deeg, langzaam om elkaar heen en rol de uiteinden wat naar binnen toe.
  11. Bekleed een bakblik (voor brood of cake) met bakpapier en leg hier je vlechtbrood in. Laat dit opnieuw voor een uur rusten. Je brood zal nog een beetje rijzen.
  12. Na een uur kun je de oven voorverwarmen op 190 graden Celsius.
  13. Bak je brood gaar in ongeveer 30-40 minuten. Tot hij goudbruin is aan de bovenkant.
  14. Laat het brood goed koelen voor je hem uit de vorm haalt. Snijd het brood in plakken en serveer hem nog lauw tijdens de paasbrunch!

Bekijk ook deze recepten

afbeelding recept

Cheesecake-brownie met speculaas

Cheesecake ontmoet brownie! Een heerlijke taart die wordt geserveerd op een bodem van speculaaskoekjes.

Bekijk recept
afbeelding recept

Herfstige appelcrumble

Een heerlijke fruitige crumble met het perfecte seizoensproduct: appels en speculaas!

Bekijk recept
afbeelding recept

Robuuste taartbodem

Heb jij na het kijken van een bakprogramma ook gelijk zin om een taart te maken, maar ben je nou niet bepaald een keukenprins(es)? Keep it simple!

Bekijk recept