Speculaas-kaneelknopen

Wie houdt er niet van warme gebakken lekkernijen uit de oven? Probeer nu deze makkelijke én lekkere speculaas-kaneelknopen.

    Benodigdheden

  • 500 gram tarwebloem
  • 1 zakje gist (13 gram)
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ei (op kamertemperatuur)
  • 120ml water (op kamertemperatuur)
  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 30 gram boter (voor het bestrijken)
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 5 speculaaskoeken
  • 2 eetlepels speculaaspasta

Wie houdt er niet van warme gebakken lekkernijen uit de oven? Probeer nu deze makkelijke én lekkere speculaas-kaneelknopen.

Bereidingswijze

  1. Doe de tarwebloem, gist, kristalsuiker en kaneel in een grote beslagkom en meng dit goed door. Voeg hier nu het ei aan toe, meng dit door en voeg daarna langzaam het water toe aan je mengsel.
  2. Zorg ervoor dat je het deeg goed doormengt en kneedt. Dit kun je met je handen doen, maar je kunt ook gebruik maken van de handmixer met deeghaken.
  3. Laat je deeg nu voor minimaal een uur rusten op een warme plek. Je deeg moet nu namelijk rijzen.
  4. Je kunt in de tussentijd vast het kruidenmengsel voor de knopen maken. Mix de boter zacht in een beslagkom, voeg hier de basterdsuiker, kaneel en speculaaspasta aan toe. Verkruimel de speculaaskoeken, maar laat die nog apart in een kom staan.
  5. Wanneer het deeg genoeg gerezen is, bestuif je je aanrecht met bloem en leg je hier het deeg op. Kneed het nog een paar keer door en rol dit daarna uit tot een lange rechthoek.
  6. Smeer je kruidenmengsel op ene helft en strooi de verkruimelde speculaaskoeken eroverheen. Vouw nu de andere helft van het deeg over het andere stuk deeg heen. Druk het voorzichtig aan en snijd het met een mes in lange stroken.
  7. Knoop van een strook een kaneelknoop en leg deze op een, met bakpapier beklede, bakplaat. Laat hier de knopen nog een keer een half uurtje rijzen. In de tussentijd kun je je oven vast voorverwarmen op 200 graden Celsius.
  8. Bak de speculaas-kaneelknopen af voor ongeveer 40 minuten tot ze goudbruin zijn. Het hangt van je oven af hoe lang het afbakken duurt, het kan tot 10 minuten verschillen.
  9. Bestrijk de knopen nog met overgebleven boter zodra ze uit de oven komen. Dit maakt ze nóg lekkerder.

Bekijk ook deze recepten

afbeelding recept

Blondies met Speculaas

Met deze heerlijke traktatie-waardige Blondie, kun je je gasten écht even verwennen!

Bekijk recept
afbeelding recept

Cheesecake-brownie met speculaas

Cheesecake ontmoet brownie! Een heerlijke taart die wordt geserveerd op een bodem van speculaaskoekjes.

Bekijk recept
afbeelding recept

Donuts met speculaasglazuur

Donuts, maar dan gezonder! Deze tussendoortjes zijn gebakken in de oven in plaats van gefrituurd.

Bekijk recept