fbpx

Speculaas

Al sinds de gouden eeuw vind je speculaas terug tussen de meest Nederlandse producten. Vooral tijdens de donkere dagen biedt speculaas warmte en gezelligheid. Speculaas en gezelligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En hoewel de speculaaskoeken typisch Nederlands zijn, vind je deze smaak ook tot ver over de landsgrenzen terug in vergelijkbare variaties.

Authentiek, maar ook zo veelzijdig! 

In een vroeg verleden importeerde Nederland verschillende specerijen uit haar kolonies. Dat leverde bijzondere nieuwe geuren en smaken op. Speculaas is hier misschien wel het meest sprekende resultaat van. Het is een koekdeeg gemengd met het beste van deze specerijen, die samen ook wel speculaaskruiden genoemd worden. Er bestaat geen vast recept voor de specerijen, elke bakker had en heeft zijn of haar eigen unieke kruidenmengsel met toch allemaal de authentieke smaak van speculaas.  

Hoewel de samenstelling en de verhoudingen voor iedere bakker dus verschilt, komen de volgende specerijen vaak terug; kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en witte peper. Hier voegt een bakkerij voor een eigen twist soms nog extra ingrediënten aan toe. Zo zijn er variaties bekend met anijs, korianderzaad en/of foelie.  

De koek werd soms extra luxe gemaakt door de verrijking met sukade, amandelen en/of sinaasappelschil. Dat er zoveel combinaties mogelijk zijn, maakt speculaas dus ontzettend uniek.  

En de samenstelling van De Ruiter’s Speculaas? Dat is een geheim wat enkel onze eigen ambachtelijke bakkers kennen.  

Speculaas versus Speculoos 

Speculaas en speculoos lijken qua naam veel op elkaar. Toch zijn het twee compleet verschillende producten. Er wordt gedacht dat speculoos in de Belgische regio Vervies is ontstaan, vroeg in de 20e eeuw. De specerijen die Nederlandse producenten voor speculaas gebruikten, waren destijds erg duur. Daarom ontwikkelden ze in België een recept met andere specerijen. Daar komt dus ook de naam vandaan: speculoos. ‘Loos’ omdat de koekjes zonder specifieke speculaaskruiden worden gebakken.  

Authentiek genieten rond de feestdagen  

Natuurlijk is deze authentieke koek het hele jaar door populair en wordt hij altijd wel gegeten. Maar speculaas is ook onlosmakelijk verbonden aan de feestdagen. Met name tijdens de koude winterdagen zorgen de specerijen van de ambachtelijke koek voor extra warmte en gezelligheid. Wanneer het koud is en de gure wind langs de huizen waait, nemen veel mensen de zoete krokante koek als lekkernij bij de koffie, thee of warme chocolademelk.

Recepten met speculaas
gebruik het ook als ingrediënt 

Speculaas is natuurlijk genieten bij de thee of koffie maar er zijn nog veel meer toepassingen. Je kunt er namelijk ook unieke recepten mee maken. Gebruik het bijvoorbeeld als toevoeging aan een dessert, als ingrediënt in een taart of brownie of zelfs een warme maaltijd. Maak er eens een taartbodem mee of eet het op je boterham. Of gebruik daarvoor de speculaas pasta van De Ruiter!  

Zoals je ziet, biedt speculaas volop mogelijkheden voor de lekkerste smaakcombinaties. Zo maak je van elk recept een feestje.