Historie

De Ruiter’s Bakkerij is sinds 1950 gevestigd in Ooltgensplaat. Daar worden bijna elke dag de meest karakteristieke speculaaskoeken van Nederland gebakken, zodat men waar dan ook ter wereld kan genieten van een uniek speculaasmoment.  

17e eeuw

Waar het allemaal begon

Speculaas ontstond volgens velen rond de 17e eeuw, toen er in Amsterdam veel kruiden en specerijen werden opgeslagen. Een unieke combinatie van deze geurige specerijen werd de basis voor speculaas. 

Medio 1950

Molendijk Ooltgensplaat

Je rook het meteen als je erlangs liep. Aan de Molendijk in Ooltgensplaat werden toen voor het eerst de lekkerste producten gebakken.  

1967

Opening Bakkerij Pieterbiggestraat

In januari 1967 werd de nieuwe zaak van Bakkerij de Ruiter aan de Pieter Biggestraat geopend. Kleine Hansje was pas twee jaar oud toen hij de sleutel van de bakkerij overhandigde aan burgemeester v.d. Harst.  

De jaren 70′

Van banketbakker tot speculaasspecialist

Tijdens de gure wintermaanden waaide de wind langs de huizen, doken mensen in de kraag van hun winterjas en maakten ze bij De Ruiter overuren. Het speculaasseizoen was in volle gang en dat betekende dat er tussen september en december volop speculaas werd gebakken.  

1970 > 1986

Volop speculaasproductie Pieterbiggestraat

1985

1e paal nieuwe fabriek Dorpsweg

Altijd rond december

Sinterklaas

Speculaas was en is al lange tijd een geliefd seizoensproduct en een belangrijk onderdeel van het Nederlandse sinterklaasfeest. De ovens begonnen maanden tevoren met bakken om aan de vraag die aan het einde van het jaar ontstond te kunnen voldoen. 

Rond 1990

Productuitbreiding

De Ruiter’s Bakkerij bleef innoveren. We bakten in onze bakkerij niet alleen traditioneel speculaas maar ook bijvoorbeeld koffiekoeken. Brokspeculaas en speculaas winterkoekjes zouden volgen. 

12 mei 2009

Brand in de bakkerij

Op 12 mei 2009 brak een noodlottige dag aan, er brak brand uit in de bakkerij. Binnen enkele uren is de complete bakkerij afgebrand, slechts een enkele muur staat nog overeind. Er raakte gelukkig niemand gewond.

2010

Gloednieuwe bakkerij

In 2010 werd deze volledig opnieuw opgebouwd.