Als je jarig bent, dan trakteer je natuurlijk… maar heb je ooit getrakteerd op zo’n heerlijk stuk speculaastaart? Je gasten zullen er gegarandeerd van smullen!
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed je springvormen met bakpapier (dit hangt af van de hoeveelheid lagen die je wilt maken, dit recept is voor 3).
- Meng de appelazijn en de plantaardige melk in een beker en laat dit vijf minuten staan.
- Zeef in een beslagkom de bloem, het bakpoeder en het zout, en meng dit met een garde. Voeg vervolgens de suiker en de verkruimelde speculaaskoekjes toe en meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.
- Roer hierna het melk-azijnmengsel, de zonnebloemolie en het vanille-aroma door de droge ingrediënten.
- Giet het beslag in de springvormen en bak de cakes ongeveer 35 minuten (of totdat een satéprikker er schoon uitkomt). Laat de cakes goed afkoelen.
- Maak ondertussen de botercrème. Meng de boter met de poedersuiker en het vanille-aroma tot een glad mengsel. Voeg vervolgens een eetlepel speculaaspasta toe en mix opnieuw goed door.
- Plaats de eerste plak speculaastaart op een bord of taartplateau en smeer er een laagje botercrème over. Leg de tweede plak taart erop en eindig met de derde, waarbij je ervoor zorgt dat de platte onderkant van deze laatste plak de bovenkant van de taart vormt.
- Voordat je de taart helemaal afwerkt, vul je eerst alle gaatjes en kieren met botercrème. Smeer daarna een dun laagje botercrème over de bovenkant van de taart. Gebruik een paletmes om de taart aan alle kanten strak en netjes af te smeren. Maak het bord of taartplateau schoon met een licht vochtig stukje keukenpapier.
- Als finishing touch kun je met wat overgebleven botercrème speculoospoppetjes aan de zijkant van de taart ‘vastplakken’. Vergeet natuurlijk niet om er een verjaardagskaarsje in te steken, dat maakt het helemaal af!