Kersttulband met speculaas

Breng de kerstsfeer in huis met deze feestelijke tulband vol speculaas!

    Benodigdheden

  • 8 de Ruiter’s Bakkerij speculaasjes
  • 200 gram tarwebloem
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 200g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel haverdrink
  • 120g De Ruiter’s Bakkerij speculaaspasta
  • 120g ongezouten boter
  • 3 eetlepels haverdrink
  • 300g poedersuiker
  • 1/2 theelepel vanillesuiker

Breng de kerstsfeer in huis met deze feestelijke tulband vol speculaas!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte) en vet een tulbandcakevorm in met boter en bestuif lichtjes met bloem.
  2. Voeg de speculaasjes toe aan een keukenmachine en maal ze fijn tot ze de textuur hebben van zandige kruimels.
  3. Doe de bloem, het bakpoeder, de kristalsuiker, de basterdsuiker en de speculaaskruimels in een grote mengkom. Meng deze ingrediënten door elkaar. Dit kan ook in een staande mixer (bewaar wat kruimels voor de garnering van de cake).
  4. Voeg de zachte boter toe aan de droge ingrediënten. De boter moet heel zacht zijn maar niet gesmolten. Als de boter nog stevig is, verwarm deze dan kort in de magnetron (10-20 seconden). Het is ideaal om de boter de avond voor het bakken uit de koelkast te halen zodat hij zacht is.
  5. Gebruik een handmixer en meng de boter en droge ingrediënten voorzichtig tot ze samenkomen en een zandachtige textuur vormen. Dit kan ook in een staande mixer.
  6. Voeg de eieren één voor één toe en mix goed tot ze volledig zijn opgenomen. Als het beslag te dik aanvoelt, voeg dan een eetlepel volle melk toe om het wat losser te maken.
  7. Giet het cakebeslag in de ingevette tulbandvorm tot deze ongeveer 2/3 gevuld is.
  8. Bak de cake op 180°C voor 45-55 minuten, of tot een satéprikker die erin wordt gestoken er schoon uitkomt.
  9. Laat de cake na het bakken 10-15 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster storten om verder af te koelen.
  10. Meng tijdens het afkoelen van je tulbandcake de ingrediënten voor de glazuur samen met een handmixer. Giet dit mengsel over je afgekoelde cake heen en sprinkel er nu de laatste kruimels van de speculaasjes op. Serveer de cake zodra de glazuur wat is ingedroogd.

Bekijk ook deze recepten

afbeelding recept

Speculaasbrownie

Deze brownie is verrijkt met speculaaskoekjes. Zo heb je een heerlijk gebakje op tafel voor wanneer je bijvoorbeeld bezoek verwacht!

Bekijk recept
afbeelding recept

Bananenbrood met speculaas

Heerlijke bananenbrood dat je kunt klaarmaken ter voorbereiding van de week! Eet het als ontbijt, tussendoortje of aanvulling op je lunch.

Bekijk recept
afbeelding recept

Blondies met Speculaas

Met deze heerlijke traktatie-waardige Blondie, kun je je gasten écht even verwennen!

Bekijk recept